FRISS HÍREK

Koronavírus: készpénzmentes jegyvásárlás, tanszünetes helyközi menetrend
megjelent: 2020.03.23.

 

A koronavírus-járványra való tekintettel, az utasok és az autóbuszvezetők védelmében hozott új, rendkívüli intézkedés értelmében 2020. március 23-tól készpénzmentessé válik a jegyvásárlás a Volánbusz valamennyi járatán, azaz a járművezetőnél történő készpénzes jegyvétel a mai naptól felfüggesztésre kerül.

 

A Volánbusz Zrt. és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. megállapodása alapján az autóbusz-közlekedési társaság valamennyi helyközi járatán, valamint azon települések helyi járatain, ahol a Volánbusz a szolgáltató, - így Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron is - elérhetővé válik a készpénzmentes jegyvásárlás. Az együttműködésnek köszönhetően megvalósul az applikációban történő jegyvásárlás lehetősége a Volánbusz összes járatán. A két állami társaság között létrejött megállapodás szerint azokat az utasokat, akik az applikációban vásárolják meg jegyeiket a Volánbusz járataira, nem terhelik plusz költségek, vagyis az elektronikus jegyek ára megegyezik a hagyományos, papíralapú jegyekével. A teljes árú jegyek mellett elérhetők az 50 és 90 százalékos kedvezménnyel válthatók is. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. és a Volánbusz szakemberei nagy erőkkel dolgoznak az applikáció fejlesztésén annak érdekében, hogy legkésőbb március végéig bérletvásárlási lehetőséggel is bővüljön az alkalmazás. 

 

A mobiljegy használatához az utasnak iOS vagy Android operációs rendszerű mobiltelefonjára le kell töltenie az Nemzeti Mobilfizetési Zrt., vagy valamely viszonteladója (jelenleg a Simple by OTP) által működtetett közlekedési mobiljegy-alkalmazást, és abban regisztrálnia kell magát. A jegyvásárlás során az utasnak meg kell adnia az utazásához használni kívánt járat tervezett indulási időpontját. A kiválasztott terméket a felhasználó egyenlegéről vagy bankkártyája segítségével tudja kifizetni. Fontos tudni, hogy a mobilalkalmazásban nem választhatók ki az indulási és célállomások, a helyközi járatokra szóló jegyeket az indulási és érkezési állomás közötti kilométertávolság kiválasztásával lehet megvásárolni. Az adott távolsághoz tartozó adatok – az indulás és az érkezés helyét beírva - a menetrendek.hu rendszerében találhatók meg, amely az applikációból közvetlenül is elérhető.

 

A mobiljegyvásárlás bevezetésével egy időben a társaság minden helyi, országos, regionális és távolsági járatán felfüggeszti az első ajtónál történő felszállást, a járművezetőket mostantól szalagkordonnal határolják el az utastértől. 

 

A Volánbusz 2020. március 25-én, szerdán üzemkezdettől a helyközi autóbuszjáratait tanszünetes menetrend szerint közlekedteti.

 

A fenti intézkedések visszavonásig érvényesek.

-