FRISS HÍREK

Visszatekintés az óévre, avagy ez történt 2021-ben
megjelent: 2021.12.30.

Az év első időszaka egy nagyobb volumenű forgatás előkészítésével és lebonyolításával telt, melynek eredményeképp tavasszal bemutatásra került a Magyar Honvédség több tucatnyi selejtezett Ikarusáról szóló kisfilm a gyoribuszok.hu-n. Az ikonikus buszok videója nagy népszerűségnek örvendett és rövid időn belül az oldal egyik legnézettebb kisfilmje lett. A Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázis tápiószecsői tárintézetébe kizárólag a gyoribuszok.hu forgathatott.

Márciusban ünnepeltük a gyoribuszok.hu fennállásának 13. évfordulóját, valamint ugyanebben az időszakban köszönthettük facebook oldalunk 4200. kedvelőjét.

Pünkösdkor a Volánbusz tatabányai Ikarus 55-ös nosztalgiabuszát próbálhatták ki az érdeklődők Győrben.

2021-ben mintegy 40 darab új autóbusz állt forgalomba a Volánbusz Győr-Moson-Sopron megyei területén. Júniusban 20 darab új MAN Lion's City GL A23 típusú csuklós jármű érkezett a győri helyközi üzemegységhez, majd július végén a Kravtex-Kühne Csoport szállíthatott le 15 darab új Credobus Econellt a Volánbusznak. Az év utolsó heteiben pedig 5 darab új háromtengelyes Volvo 8900 LE típusú elővárosi autóbusz kezdte meg szolgálatát a szigetközi viszonylatokon. A térségünkbe érkezett új buszokról, azok paramétereiről és rendszámairól, valamint a beszerzésekhez kapcsolódó áthelyezésekről, selejtezésekről minden alkalommal teljes részletességgel beszámoltunk.

Ahogy új buszokból, úgy tesztbuszokból sem szenvedtünk hiányt az idei évben. Júliusban a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. eBus K9UB típusú elektromos szóló autóbusza közlekedett Sopron városában, majd októberben a szóló BYD csuklós változata, az eBus K11 is heteken át rótta a tesztköröket a hűség városában. Ugyanebben a hónapban érkezett utasforgalmi tesztelésre cseh SOR NS 12 electric típusú elektromos autóbusza Mosonmagyaróvárra, novemberben pedig Kravtex-Kühne Csoport Credobus Econell 18 Next autóbusza közlekedett pár napot Győrben és vonzáskörzetében. A gyoribuszok.hu a tesztbuszok mindegyikéről részletes beszámolókkal és tartalmas fotógalériákkal tudósított.

Az év folyamán két alkalommal is beszámolhattunk arról, hogy a Volánbusz a 2020-ban indított értékmegőrző programjának keretein belül újabb ikonikus autóbuszokat őriz meg az utókor számára. Az Ikarus 417-es típus egyik volt győri darabja, a HFZ-996 májusban, míg 412-es típusú társa, az IDZ-512 szeptemberben került a Volánbusz hatvani telephelyére.

Nyár elején jelent meg a hír, hogy a Volánbusz Zrt. nyerte el Sopron város helyi közforgalmú, menetrend szerinti buszközlekedésének ellátását a 2030. december 31-ig terjedő időszakra vonatkozóan. A Volánbusz emiatt összesen 10 darab fiatal járművet csoportosított át a soproni helyi üzemhez a dunántúli régió más üzemeitől a járműállomány fiatalításának érdekében.

Ősszel ismét megrendezésre kerültek az Európai Mobilitási Hét győri programjai. Közlekedett a tatabányai Ikarus 55-ös faros nosztalgiabusz, meglátogathattuk a Volánbusz ipar utcai telephelyét, utazhattunk éjszakai járaton, valamint vásárolhattunk buszos relikviákat is. A gyoribuszok.hu a fenti eseményekről képriporttal és egy videós összefoglalóval is tudósított.

Szintén az őszi időszakban került megrendezésre a folyási XIII. Ikarus és Veteránjármű Találkozó, a 15. mátyásföldi Ikarus Nap, és a III. Ferihegyi Ikarus Találkozó.

Október elején facebook oldalunk 4300. kedvelőjét köszöntöttük, október 13-án pedig a győri Buda utcai Volán-telep fennállásának 70. évfordulójára emlékeztünk eddig nem publikált képekkel, dolgozói fotókkal.

Idén decemberben ismét járt a Mikulás a Volánbusznál Győrben, melyről sok-sok fotóval tudósítottunk.

A buszbeszerzések, busztesztek és buszos események közötti időszakokban sem maradtak frissülő tartalmak nélkül a gyoribuszok.hu látogatói. 2021-ben is több száz friss külső-belső fotó került fel a honlapra a győri helyi buszpark járműveiről, valamint a helyközi üzemegységek autóbuszairól.

Külön köszönet illeti azokat az aktív látogatókat, akik az idei évben is rendre megtöltötték érdekes tartalmakkal, felvételekkel a gyoribuszok.hu „Ti küldtétek” rovatát. 

A fentiekből jól látszik, több szempontból is tartalmas, beszerzésekben és busztesztekben gazdag évet tudhatunk magunk mögött. A gyoribuszok.hu facebook posztjai közel százezer elérést számláltak, de a gyoribuszok.hu-t is az előző évekhez hasonló gyakorisággal töltöttétek be 2021-ben. Jövőre se felejtsétek látogatni, kedvenceitekhez adni, lájkolni, megosztani a 2022-ben 14 éves gyoribuszok.hu-t, ahol az elkövetkezendőkben is sok-sok fotó, videó, naprakész információ és érdekesség vár titeket a már megszokott minőségben!

-