FRISS HÍREK

Visszatekintés az óévre, avagy ez történt 2020-ban
megjelent: 2020.12.30.

Az idei év a Kecskeméten felszabaduló 17 darab újszerű Mercedes Conecto Győrbe történő áthelyezésével kezdődött. A buszok nagy érdeklődés közepette érkeztek a megyeszékhelyre január első napjaiban, hiszen a győri helyi autóbuszpark 2010-ben fiatalodott utoljára új járművekkel. A Mercedesek érkezése óriási előrelépésnek számított a város közösségi közlekedésének történetében.

A beszerzési hullám új helyközi buszok érkezésével folytatódott februárban, amikor is a Kavtex-Kühne Csoport, a Credo autóbuszok gyártója több száz darab új járművet adhatott át a Volánbusz részére. A Győr-Moson-Sopron megyébe érkező hét darab új Credo buszról, a beszerzéshez kapcsolódó áthelyezésekről, selejtezésekről, valamint az új buszok műszaki paramétereiről, rendszámairól és beosztásairól teljes részletességgel beszámoltunk.

Szintén februárban adtunk hírt a városon belüli, úgynevezett lokális Audi szerződéses járatokról, melyeket év elejétől a Volánbusz helyett egy új szolgáltató, az Infinitours üzemeltet.

Március elején ünnepeltük a gyoribuszok.hu fennállásának 12. évfordulóját, valamint ugyanebben az időszakban köszönthettük facebook oldalunk 4000. kedvelőjét.

Március közepén hazánkat is elérte a koronavírus-járvány, mely teljes mértékben meghatározta az év további időszakát. 2020. március 11-én veszélyhelyzetet hirdettek ki, amelyet követően különleges jogrend és számos korlátozás lépett életbe az országban egészen június közepéig. Az emberek megszokott élete a kijárási korlátozások és a korlátozó intézkedések miatt megváltozott, a gazdaság egy része és számos intézmény működése leállt. A járvány természetesen ellehetetlenítette a buszos rendezvények, találkozók, kiállítások megrendezését is mind helyi, mind országos viszonylatban.

A tavaszi időszak egyetlen buszos eseménye is a vírushelyzethez köthető, amivel az összefogás fontosságára, a magyar emberek helytállására hívta fel a figyelmet a Volánbusz. Az ország számos pontján az "Együtt sikerül!" szlogennel megrendezett felvonulással egyfajta köszönő üzenetet közvetítettek mindenki felé, aki a rendkívüli helyzetben is kitartóan végezte munkáját.

Júliusban Dévai Ferenc legújabb buszos faliórái mutatkoztak be a gyoribuszok.hu oldalain.

Buszbeszerzésből az év második felében sem szenvedtünk hiányt, ugyanis augusztusban a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. összesen 29 darab új, emelt komfortfokozatú, kéttengelyes Neoplan Tourliner autóbuszt szállíthatott le az országos busztársaság részére, melyből egy darab a győri helyközi üzemegységhez került.

A sort ősszel 22 darab új Mercedes Conecto G folytatta, melyek Győr város helyi forgalmában álltak szolgálatba, nagy mérföldkőhöz érkezve ezzel a győri közösségi közlekedés.

A koronavírus első és második hulláma között, a korlátozásoktól és védelmi intézkedésektől mentesebb őszi időszakban került megrendezésre a Volánbuszos állásbörze és teleplátogatás Győrben, a 14. mátyásföldi Ikarus Nap, a II. Ferihegyi Ikarus Találkozó, valamint a 2020-as Európai Mobilitási Hét egyetlen győri programja, a buszos relikviák vására. A gyoribuszok.hu a fenti események mindegyikéről tartalmas fotógalériával tudósított.

Bár a nagy volumenű, tömegeket megmozgató, népszerű buszos események jelentős része az idei évben nem került megrendezésre, a gyoribuszok.hu látogatói nem maradtak frissülő tartalmak nélkül. 2020-ban – mintegy jó pár éves lemaradást pótolva – több száz friss külső-belső fotó került fel a honlapra a győri helyi buszpark járműveiről. Ezzel párhuzamosan a helyközi buszok albumai is rendszeresen frissítésre kerültek az év folyamán. 

Külön köszönet illeti azokat az aktív látogatókat, akik az idei évben is rendre megtöltötték érdekes tartalmakkal, felvételekkel a gyoribuszok.hu „Ti küldtétek” rovatát. 

Ahogy a fentiekből is látszik, beszerzésekben gazdag, rendezvényekben szegény, összességében rendkívüli és emlékezetes évet tudhatunk magunk mögött. Mindezek ellenére idén is ötvenezer alkalommal töltöttétek be az oldalt, tartva ezzel a tavalyi látogatottsági rekordot. Ehhez hasonlóan jövőre se felejtsétek látogatni, kedvenceitekhez adni, lájkolni, megosztani a 2021-ben 13 éves gyoribuszok.hu-t, ahol az elkövetkezendőkben is sok-sok fotó, videó, naprakész információ és érdekesség vár titeket a már megszokott minőségben!

-